Directly to Main menu / Search field

Open Therapeutic Community of Addicted People "I TOLMI" Limassol

Η Ανοικτή Θεραπευτική Κοινότητα Εξαρτημένων Ατόμων «Η ΤΟΛΜΗ» ιδρύθηκε το 1992 στη Λάρνακα, με πρωτοβουλία των εθελοντικών οργανώσεων, "Σύνδεσμος Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας και "Σύνδεσμος Ψυχικής Υγείας για Όλους Λάρνακας". Tο 2003 λειτούργησε για πρώτη φορά και στη επαρχία Λεμεσού και σήμερα η Α.ΘΕ.Κ.Ε.Α «Η ΤΟΛΜΗ» λειτουργεί θεραπευτικά προγράμματα στη Λάρνακα, Πάφο και αυτόνομα στη Λεμεσό.

«Η ΤΟΛΜΗ» ΛΕΜΕΣΟΥ

 

Η Ανοικτή Θεραπευτική Κοινότητα  Εξαρτημένων Ατόμων «Η ΤΟΛΜΗ» ιδρύθηκε το 1992 στη Λάρνακα, με πρωτοβουλία των εθελοντικών οργανώσεων, "Σύνδεσμος Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας και "Σύνδεσμος Ψυχικής Υγείας για Όλους Λάρνακας". Tο 2003 λειτούργησε για πρώτη φορά και στη επαρχία Λεμεσού και σήμερα η Α.ΘΕ.Κ.Ε.Α «Η ΤΟΛΜΗ» λειτουργεί θεραπευτικά προγράμματα στη Λάρνακα, Πάφο και αυτόνομα στη Λεμεσό.

 

Στη πόλη της Λεμεσού, «Η ΤΟΛΜΗ» βρίσκετε τοποθετημένη λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, στη περιοχή των Κάτω Πολεμιδιών. Η τοπογραφική αυτή της θέση, δίνει την δυνατότητα εύκολης πρόσβασης σε άτομα τα οποία αιτούνται θεραπείας, αλλά παράλληλα προσφέρει επίσης το πλεονέκτημα να μην είναι το κέντρο προσοχής στην περιοχή που βρίσκετε. Η παροχή της δεδομένης δυνατότητας θεωρείτε ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του οργανισμού μας, έχοντας υπόψη το πόσο σημαντικό είναι για τα άτομα που προσέρχονται στον οργανισμό μας να μπορούν να κρατήσουν την προσωπική τους ζωή και τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν μακριά από τον φακό «ξένων» ατόμων.  

 

«Η ΤΟΛΜΗ» είναι εγγεγραμμένη ως μη κερδοσκοπική/μη κυβερνητική οργάνωση, και σαν οργανισμός εθελοντικής πρωτοβουλίας με αξιόλογη κοινωνική προσφορά, λειτουργεί με εισφορές από διάφορους οργανισμούς, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει θεραπεία και στήριξη στις εκατοντάδες εξαρτημένους αλλά και τις οικογένειες τους που προσφεύγουν σ’ αυτήν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα τους.

 

«Η ΤΟΛΜΗ» προσφέρει άμεση βοήθεια σε εξαρτημένους αλλά και τις οικογένειες τους, αφιλοκερδώς. Στην «ΤΟΛΜΗ» δεχόμαστε, χωρίς όρους και περιορισμούς, άτομα χρήστες σε οποιονδήποτε στάδιο της εξάρτησης και αν βρίσκονται, με απώτερο στόχο την ολική αποχή και κοινωνική επανένταξη. Η αποδοχή του ατόμου/ χρήστη χωρίς όρους και περιορισμούς είναι πολύ σημαντική διότι είναι κάτι το οποίο το άτομο έχασε, λόγο της χρήσης του ή ακόμα και πιο πριν, από τα σημαντικά άτομα του περιβάλλοντος του αλλά και την κοινωνία γενικά. Οι πελάτες, οι οποίοι παραπέμπονται στην «ΤΟΛΜΗ», είτε έρχονται από μόνοι τους, πρέπει να πάρουν τηλέφωνο ή να έρθουν στη «ΤΟΛΜΗ»  και να κλείσουν ραντεβού. Το αρχικό ραντεβού γίνεται για αξιολόγηση του πελάτη. Ο μοναδικός όρος που θέτουμε στους πελάτες μας είναι ότι πρέπει να προσέρχονται στη «ΤΟΛΜΗ» χωρίς να είναι κάτω από την επήρεια οποιασδήποτε ψυχοδραστικής ουσίας.

 

Σκοπός λειτουργίας της «ΤΟΛΜΗΣ» είναι να προσφέρει ψυχολογική στήριξη και πρακτική βοήθεια σε εξαρτημένα άτομα που έχουν αποφασίσει να απεξαρτηθούν, και να παραμείνουν μακριά από ουσίες εξάρτησης, νόμιμες ή παράνομες. Περαιτέρω να ενισχύσει τις οικογένειες τους έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν ως υποστηρικτικά συστήματα στο αγώνα για απεξάρτηση των αγαπημένων τους προσώπων.

 

Για το λόγο αυτό στόχοι της «ΤΟΛΜΗΣ» Λεμεσού είναι να ενδυναμώσει την θέληση και τα κίνητρα των εξαρτημένων ατόμων που ζητούν βοήθεια ώστε να επιτευχθεί η αλλαγή και αποχή. Να καθοδηγήσει τον χρήστη ώστε να βγει από τον κύκλο της εξάρτησης με στόχο την ολική αποχή από τις ψυχό-δραστικές ουσίες. Να συμβάλει στην εκμάθηση δεξιοτήτων για καλύτερη αντιμετώπιση των προσωπικών και κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ένας χρήστης και όχι μόνο με τα προβλήματα που σχετίζονται με την χρήση. «Η ΤΟΛΜΗ» στοχεύει επίσης να στηρίξει και να καθοδηγήσει τον χρήστη στο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τυχόν υποτροπές.

 

«Η ΤΟΛΜΗ»  λειτουργεί τα εξής προγράμματα:

 

Ø      Πρόγραμμα ατομικής θεραπείας απεξάρτησης, συμβουλευτικής και στήριξης εξαρτημένων.

 

Ø      Θεραπευτικές ομάδες συγγενών/φίλων για κινητοποίηση των μελών τους να ενταχθούν στη θεραπεία.

 

Ø      Θεραπευτικές ομάδες εξαρτημένων στα ναρκωτικά

 

Ø      Θεραπευτικές ομάδες εξαρτημένων στο αλκοόλ

 

Ø      Θεραπευτικές ομάδες γονιών εξαρτημένων ατόμων των οποίον τα μέλη είναι ενταγμένα στη θεραπεία.

 

Η φιλοσοφία των προγραμμάτων που προσφέρονται στην «ΤΟΛΜΗ» ορίζει ότι το πρόβλημα της χρήσης ουσιών εξάρτησης είναι πρόβλημα πολυδιάστατο, μα κυρίως ψυχοκοινωνικό. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν έγκειται στο ίδιο το πρόσωπο, αλλά  πολλοί είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν και οδηγούν στην κατάχρηση και εξάρτηση από τις ουσίες. Η προσέγγιση είναι ανθρωπιστική και ολιστική. Βλέπουμε το άτομο ως μοναδικό που έχει έμφυτες αξίες και αξιοπρέπεια. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούμε ένα πλατύ φάσμα θεραπευτικών μεθόδων και τεχνικών. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει ‘η καλύτερη μέθοδος ή τεχνική’ αλλά η θεραπευτική  μέθοδος και τεχνική που ταιριάζει καλύτερα στο κάθε άτομο ξεχωριστά. Η θεραπευτική σχέση θεραπευμένου και θεραπευτή αλλά και της θεραπευτικής ομάδας – σε ατομικό ή ομαδικό πλαίσιο- είναι το ‘όχημα’ – μέσα από το όποίο θα πετύχουμε την αντιμετώπιση τις ‘απελπισίας’, της ‘απογοήτευσης’, της ‘ατομικής και κοινωνικής αποδιοργάνωσης’, ‘της αποδοχής’ αλλά και της ‘προσωπικής επαναδιοργάνωσης και  επανακοινωνικοποίησης’ του ατόμου και της οικογένειας του.

 

 

 

Η διάρκεια της θεραπείας στη «ΤΟΛΜΗ» αν και προκαθορισμένη, βασίζεται κυρίως στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του εξαρτημένου άρα δεν μπορεί να είναι σταθερή για όλους. Η διάρκεια της θεραπείας στη ΑΘΕΚΕΑ «Η ΤΟΛΜΗ» είναι 18 μήνες (12 μήνες θεραπεία & 6 μήνες κοινωνική επανένταξη). Τα στοιχεία τα οποία μπορεί να δώσουν ενδείξεις ότι πλησιάζει η ολοκλήρωση της θεραπείας είναι, καθαρές αναλύσεις, δημιουργία ενός υγιούς υποστηρικτικού περιβάλλοντος, εξεύρεση εργασίας ή άλλων στόχων( ακαδημαϊκή εκπαίδευση), απόκτηση ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων κτλ.

 

Τα άτομα που εργάζονται ως θεραπευτές στη «ΤΟΛΜΗ» πρέπει να έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση (Msc. και PhD.) σε τομείς των κοινωνικών επιστημών ή στο τομέα το οποίο εργάζονται π.χ. ψυχολογία, δραματοθεραπεία, και μετέπειτα εκπαίδευση στο τομέα των εξαρτήσεων.

 

Με βάση τα στοιχεία που τηρούνται, η «ΤΟΛΜΗ» δέχεται συνολικά πέραν του 30% των ατόμων χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών που απευθύνονται για πρώτη φορά για βοήθεια στη Κύπρο (Treatment Demand). Ελπίζουμε ότι και στο μέλλον θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες και βοήθεια στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

 

Open Therapeutic Community of Addicted People "I TOLMI" Limassol

 

Andreas Theodosiou

 

Director and Head Therapist

 

Email: itolmi_lemesou@hotmail.com

 

Tel:     +357 96608787

 

 

By: Andreas Theodosiou, Director and Head Therapist,

31 Aug 2011


Search in the website: